Raniki - in memoriam

Raniki is niet meer, donderdag 2 augustus  2007 om ca 18.00 uur is ze overleden.

 

Arie en ik hadden geoefend met de vaardigheid, ze liep als een trein, en na een paar rondjes vond ik het genoeg. Dus ging ik uitstappen en Arie de aardappels binnen op zetten.

Na een paar rondjes stappen vond ik dat ze eigenlijk nog we erg na hijgde, dus nog maar een rondje, toen ineens struikelde ze, en nog een keer en daarbij viel ze over het lamoen. Daarbij viel een been eroverheen, en trok ze de kar bijna om, ik snapte even niet wat er allemaal gebeurde. Raniki lag op de grond, ze was voorover gevallen, ik ben van de wagen gesprongen en ben op haar hoofd gaan zitten.

Raniki probeerde wel nog steeds overeind te komen, maar ze was niet erg sterk daarin. Ik ben gaan gillen om hulp, en het duurde ca 10 minuten voordat Arie me hoorde. Normaal is er altijd wel iemand bij de buren of zo, maar nu niet.

 

De andere paarden liepen in de wei, en alles ging door mijn gegil aan de kletter, maar niemand kwam helpen. Toen Arie mij eindelijk hoorde, kwam hij over het hek gesprongen naar ons toe. Samen probeerde we haar los te maken, maar we kregen de boom niet los.

Toen merkte ik al dat het niet goed ging met haar, haar tong werd blauw en de lippen werden wit. Ik zei tegen Arie dat ze dood ging, maar hij geloofde me niet, maar ze stierf terwijl bezig waren om haar los te maken.

De veearts hebben we er bij geroepen, en die kwam tot de conclusie dat ze of een bloeding in het hart of longen gehad moeten hebben.

 

 

Raniki

 

We wilden graag weten wat er gebeurd is met haar, we hebben sectie laten plegen, hier kwam eigenlijk niets uit, dus heeft ze geen doodsoorzaak.

Wat ze ons wel konden vertellen, is dat als ze niet kunnen achterhalen wat de doodsoorzaak is, dat het waarschijnlijk hartfalen of hartritme stoornissen geweest zal zijn, omdat dit niet zichtbaar is. Wat de oorzaak ook was, een kanjer is niet meer!